Chape & Chapewerken Limburg | A. Jooken & Zonen

Chapewerken

Info

Nieuwbouw, renovatie en verbouwing gaan altijd gepaard met de nodige chapewerken. Chapewerken vormen de overgang van een ruwbouw naar een afgewerkt huis en bepalen in grote mate de waarde en afwerkingskwaliteit van uw woning mee. Eenmaal de chaper zijn werk heeft uitgevoerd heeft uw woning mooie egale vloeren. Bekabeling, leidingen en bevestigingspunten zijn dan verborgen in uw vloeren. Chapewerken zijn dan ook een essentiëel onderdeel in het bouw- en afwerkingsproces van uw huis welke u dus best door een ervaren vakmak als A. Jooken & Zonen laat uitvoeren.

Het afwerkingsmateriaal bij uitstek is de mengeling tussen zand, cement en water, de basis van alle chapewerken. Er zijn verschillende bewerkingen. De ondergrond, de gewenste dikte of de tijd, bepalen de keuze hoe we dit aanbrengen. Na voorbereiding van de chape wordt deze deskundig over de vloeren uitgespreid. Daarna wordt deze laag met uiterste precisie afgestreken zodat deze chape egaal en waterpas is.

Daarbij maken we eveneens gebruik van hulpmiddelen zoals bvb. een laser en latten die op de precieze hoogte gebracht worden waardoor we exact kunnen afrijen, sponzen en afpolieren. De ondergronden worden gecontroleerd op hun hechting en absorberend vermogen. Bij twijfel wordt dit onderzocht door een deskundige van onze leverancier.

A. Jooken & Zonen werkt voornamelijk machinaal met een chapemachine, dé referentie in de sector. Al onze chapewerken worden uitgevoerd door een team van ervaren professionals onder toezicht van de zaakvoerders die ter plaatse meewerken en voortdurend waken over de geleverde kwaliteit.

Onze afwerking

  • Voor we onze chapewerken kunnen starten willen we de dikte van de vloerbekleding kennen (laminaat, parket...).
  • In functie van deze dikte kunnen we de chapedikte bepalen zodat de vloer in combinatie met het parket of laminaat in alle ruimtes op exact hetzelfde niveau ligt.
  • Daarna gaan we als volgt tewerk en houden we rekening met volgende aspecten :
    • Eerst plaatsen we een plastic folie over de vloerisolatie. Zo kan de chape later los van de isolatie 'werken'.
    • Tegen de muren plaatsen we een isolatieband van minimum 10 cm hoogte, (naargelang de dikte van de chape) zodat de chape ook t.o.v. de muren los kan 'werken'.
    • Op de plastic folie plaatsen we een chape gewapend met gegalvaniseerde chapenetten om de chape te verstevigen.
    • Dan wordt de volledige woning met een laser volledig gewaterpast op het gewenste niveau van de klant.
    • Op deze hoogte worden dan gegalvaniseerde latten op het juiste niveau aangebracht.
    • Daarna word de chape afgetrokken met een rij en zo geblokt en dan gepolierd.
    • Als er vloerverwarming geïnstalleerd is mengen we de chape met een speciaal product om barsten of scheuren in de toekomst te voorkomen. Dit product wordt door de installateur van de vloerverwarming aan de klant geleverd.
  • Onze chape is een mengeling van scherpe rijnzand met cement. Deze mengeling wordt met water in de chapemachine vermengd tot een goede pasta en dan naar de gewenste ruimtes gepompt. Ons pompbereik bedraagt 100 meter, zowel horizontaal als verticaal.
  • Na de plaatsing moet de chape minimaal 5 werkdagen rusten voor men er de volgende werkzaamheden op uitvoert. Je kan na drie dagen al op de chape stappen maar dat is enkel aangewezen in noodgevallen.